07-06-2019

Jan Paul Bresser Prijs 2019

Voor de derde keer zal de jaarlijkse Jan Paul Bresser Prijs worden uitgereikt aan een journalist/schrijver die volgens de jury het afgelopen jaar het beste artikel over Den Haag heeft geschreven. De uitreiking is op 21 juni om 17.00 uur in Het Venduehuis.

Persbericht

Twee prijzen voor Haagse Journalisten

Maaike Kraaijeveld wint de Jan Paul Bresser Prijs, Herman Rosenberg de Hofpas Haagse Persprijs.

Maaike Kraaijeveld, journalist van AD Haagsche Courant, heeft de Jan Paul Bresser Prijs 2019 gewonnen voor haar verhaal over een Haagse mantelzorger en zijn 105-jarige moeder. Kraaijeveld is al 45 jaar als verslaggever in Den Haag werkzaam, onder meer voor Het Vaderland, de Haagsche Courant en AD Haagsche Courant .

De prijs die zij ontvangt werd vernoemd naar de journalist, schrijver en dichter Jan Paul Bresser die als columnist voor de Haagsche Courant en later voor het AD met een poëtische blik schreef over Den Haag, de stad waarmee hij zich sterk verbonden voelde.

Aan de toekenning van de prijs is een bedrag van 1500 euro verbonden, ook ontvangt de winnaar het beeldje de Mus van de Haagse beeldhouwer Loek Bos. De Jan Paul Bresser Prijs zal op 21 juni, de sterfdag van de schrijver, in het Venduehuis der Notarissen aan de Nobelstraat 5 in Den Haag worden uitgereikt om 17:00 uur.

Hofpas Haagse Persprijs

Naast de Jan Paul Bresser Prijs wordt er dit jaar voor het eerst – op dezelfde dag in het Venduehuis – een andere journalistieke prijs uitgereikt: de Hofpas Haagse Persprijs.

Deze prijs zal vanaf volgend jaar de Jan Paul Bresser Prijs vervangen.

Bij die gelegenheid zullen ook de criteria voor het winnen van de prijs worden verruimd. Ging het bij de Jan Paul Bresser Prijs om het ‘mooiste verhaal over Den Haag’, bij de Hofpas Haagse Persprijs zal de beste journalistieke productie worden onderscheiden. Dat kan een mooi verhaal zijn, maar ook een opzienbarende primeur, een interview, een column of een serie verhalen waaraan onderzoeksjournalistiek ten grondslag ligt.

Als overgang zullen dit jaar beide prijzen worden uitgereikt.

De eerste Hofpas Haagse Persprijs is gewonnen door Herman Rosenberg, hoofdredacteur van het weekblad Den Haag Centraal, over de sluiting van ziekenhuis Bronovo. Zijn journalistieke productie heeft de uitzonderlijke kwaliteit waarnaar de jury op zoek was. Bovendien bracht DHC het nieuws als eerste, een primeur die te danken is aan de bewuste keuze die de krant een aantal jaren geleden heeft gemaakt voor onderzoekjournalistiek. De nieuwe Haagse persprijs wordt gesponsord door Hofpas, een sinds 2018 opererende onderneming. De Hofpas is een breed inzetbare stadspas waarmee de lokale economie wordt gestimuleerd. De inmiddels 70.000 gebruikers van pas en app krijgen kortingen en kunnen ermee betalen bij de 750 deelnemende bedrijven. Alleen Haagse bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf kunnen aan de Hofpas deelnemen. Grote winkelketens zijn uitgesloten van deelneming.

In het programma op 21 juni komen aan het woord de broer van Jan Paul, Reinier Bresser, acteur Stefan de Walle en Casper Postmaa, journalist en voorzitter van de jury. Nicolette van der Werff zal vertellen wat de prijs voor haar werk als journalist heeft betekend .

U bent van harte uitgenodigd. De prijzen worden uitgereikt in het hart van het Hofkwartier waar de grondslag is gelegd voor deze prijzen.