05-08-2019

Vanaf vrijdag 23 augustus zijn op het Venduehuis talrijke Indonesische schilderijen, Balinese beelden, tribale kunst, Yogya zilver en andere artefacten uit het eilandenrijk te bekijken en die op 28 en 29 augustus geveild zullen worden.

Meteen zullen u op de kijkdag de topstukken in het oog springen, zoals het schilderij van  Isaac Israels die Raden  Mas Jodjana als Javaanse danser ten voeten uit heeft geschilderd. Anders wel de mooie Balinese Ni Compiang door Willem G. Hofker of het confronterende portret van de moeder van Trubus Soedarsono.

Verder zal de collectie hedendaagse Indonesische kunst u niet kunnen ontgaan, zoals de bewegende installatie van maatschappijkritische kunstenaar Heri Dono.

Bijzondere aandacht is er voor de van werken van Basoeki Abdullah. Middels een tentoonstelling en een publicatie wordt het werk van deze grote Indonesische kunstenaar en de rol van zijn tweede vrouw Maya Abdullah-Michel uitgelicht, die na hun scheiding in 1959 als mezzo sopraan carrière maakte onder de artiesten naam Maya  Bazuky. Maya overleed begin dit jaar en de kunstwerken uit haar nalatenschap vormen de kern van de tentoonstelling.

De ambassadeur van Indonesie  I Gusti Agung Wesaka Puja zal de opening donderdag 15 augustus verrichten.
Vanaf 16 augustus tot en met 26 augustus is deze tentoonstelling te bezichtigen. Vanaf 23 augustus dus parallel aan de reguliere kijkdagen.