18-05-2018

Op donderdag 31 mei 2018 wordt in het Venduehuis in Den Haag de Sleeping Lion Pearl geveild. Het is één van de drie grootste parels ter wereld en de grootste die in zoet water is gevonden. De parel dankt zijn naam aan de markante vorm die de parel op natuurlijke wijze heeft aangenomen, namelijk die van een slapende leeuw. Met een gewicht van 120 gram en een lengte van circa 7 centimeter is het daarnaast een parel met een bijzondere Chinees-Nederlandse geschiedenis.

The Sleeping Lion Pearl moet in de 1e helft van de 18e eeuw zijn gegroeid in Chinese wateren, mogelijk de Parelrivier. De parel is rond 1765 door een Nederlandse koopman van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) verscheept naar Batavia. Daar werd Hendrik Coenraad Sander, boekhouder-generaal van de VOC, de eerste Europese eigenaar van de parel.

Na de dood van Sander werd de parel in 1778 in Amsterdam tijdens een veiling gekocht door Catharina de Grote, keizerin van Rusland. The Sleeping Lion Pearl is tot na 1796 in de Hermitage in St. Petersburg te zien geweest.

In 1865 kwam de parel in handen van de Nederlandse edelsmid Lodewijk Willem van Kooten die in Rome werkte bij de Italiaanse hofjuwelier Castellani. In 1867 keerde Van Kooten terug naar Amsterdam waar de parel vier generaties lang in het bezit bleef van deze bekende Nederlandse juweliersfamilie.

In 1979 kocht het Amsterdams Parel Genootschap de parel met de bedoeling deze wetenschappelijk te laten onderzoeken en haar geschiedenis te achterhalen. Het genootschap biedt de beroemde parel nu – bijna 40 jaar later- ter veiling aan bij het Venduehuis in Den Haag. De geschatte waarde van The Sleeping Lion Pearl ligt tussen 340.000 – 540.000 euro.

Met verwijzing naar het eerste veilingjaar 1778 heeft The Sleeping Lion Pearl heel toepasselijk catalogusnummer 1778 gekregen. De veiling is op donderdag 31 mei 2018 in het Venduehuis in Den Haag om circa 17.30 uur.

EXTRA INFORMATIE

Catalogus

Het veilinghuis heeft ter gelegenheid van deze veiling een bijzondere catalogus laten drukken die ook online te raadplegen is in bladerbare pdf. De catalogus is verschenen in drie talen: het Engels, het Chinees en het Arabisch.

Kijkdagen

De Sleeping Lion Pearl is exclusief te bezichtigen in Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15  in Den Haag op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 mei, dagelijks van 12.00-16.00 uur.

Exclusieve voorbezichtiging

Op vrijdagmiddag 25 mei vindt een exclusieve voorbezichtiging plaats in de Louis XV-zaal van Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15 in Den Haag. Herman Dommisse (voorzitter Amsterdams Parel Genootschap) en Hanco Zwaan (directeur Nederlands Edelsteen Laboratorium) zullen bij deze gelegenheid een toelichting geven op de geschiedenis van deze beroemde parel.

Persvertegenwoordigers zijn op vooraanmelding welkom tussen 18.00 – 20.00 uur. Een persmap is beschikbaar. Geïnteresseerden voor de voorbezichtiging kunnen zich opgeven via info@venduehuis.com

Venduehuis der Notarissen Den Haag

Het Venduehuis der Notarissen bestaat sinds 1811 en is het oudste Nederlandse veilinghuis. Het Venduehuis was door de jaren heen het decor van diverse belangrijke, historische veilingen. In 1882 werd hier het wereldberoemde schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer geveild, nu het beeldmerk van museum Het Mauritshuis. Het Venduehuis is gevestigd in de voormalige burgemeesterswoning aan de Nobelstraat.