08-05-2018

Deze prachtige pasteltekening van een Balinese vrouw met een offerschaaltje is gemaakt door Rudolf Bonnet(1895-1978) die lange tijd op Bali woonde. Opvallend is de asymmetrische indeling van het vlak. Rechts staat de vrouw ‘en profil’ afgebeeld terwijl ze het schaaltje met bloemen in haar linkerhand houdt.

De pentekening komt uit de verzameling van Paulien Gobée. Als jong meisje vertrok zij met haar ouders en zusje naar voormalig Nederlands-Indië, waar haar vader als leraar wiskunde op een HBS in Surabaya ging werken. Paulien ging ook naar die school en zat bij Sukarno in de klas.

In Het Vrije Volk van 4 december 1965 werd de biografie van Sukarno gepubliceerd. Hij schrijft: ”Mijn eerste verliefdheid gold Paulien Gobée, de dochter van een van mijn leraren. Ze was knap en ik was gek op haar.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Paulien met verlof in Holland. Na de oorlog keerde ze terug naar Surabaya waar ze
als hoogleraar aan de medische faculteit ging werken. Net als haar vader was Paulien een gepassioneerd collectioneur van Chinees porselein, maar vooral van schilderijen.
Tijdens een receptie in Sukarno’s huis kregen de gasten een rondleiding en liet Sukarno vol trots zijn schilderijenverzameling zien. Tot Paulien’s verbazing hingen daar de uit haar huis gestolen schilderijen aan de muur. Toen zij Sukarno hierover aansprak, keek hij haar aan en zei: ”Ach Paultje, je weet, bij mij zijn ze in goede handen.”
Dit heeft Paulien Gobée niet weerhouden om een nieuwe collectie schilderijen aan te leggen, waarvan het afgebeelde exemplaar er één is.

De pasteltekening zal worden geveild tijdens de komende Indonesian Art Sale van het Venduehuis in Den Haag op 12 september 2018 met een richtprijs van 50.000 tot 70.000 euro

Inbreng van uw Indische schilderijen voor de veiling in september is mogelijk tot 18 juli.