02-02-2018

Op 18 april houdt het Venduehuis Den Haag haar eerste veiling gewijd aan het design van 1900 tot heden. Als expert is Frans Leidelmeijer aangetrokken. Hij heeft op het gebied van het design zijn sporen verdiend. Samen met Daan van der Cingel (†) schreef hij het boek ‘Art nouveau en art deco in Nederland’ (1983) en in 1997, het jaar dat zijn kunsthandel 25 jaar bestond, was hij co-auteur van het boek ‘Kunstnijverheid in Nederland 1890-1940’. Bij die gelegenheid nodigde het Stedelijk museum in Amsterdam hem uit als gastconservator voor de tentoonstelling “Het Kunstvol Binnenhuis” met interieurs uit de periode 1895-1930.
In 1990 werd hij als eerste taxateur/makelaar voor toegepaste kunst van 1860 tot heden in Nederland door de rechtbank in Amsterdam beëdigd.

Van 2000 tot 2016 was Frans Leidelmeijer gastconservator van diverse tentoonstellingen:

“Leven in een verzameling” in het Singermuseum in Laren, Tentoonstellingen over kunsttijdschrift Wendingen(2004)
en “Rietveld en De Stijl”(2006), Erasmushuis, Jakarta, Nederlands cultuurcentrum.
“Van Stoelen Bezeten” 90 iconische stoelontwerpen van 1900 tot heden, Gorcums museum, Gorcum
“Keramiek als spiegel van de tijd”(20e eeuw) Princessehof, Leeuwarden.
“Colore”, glas van Ettore Sottsass, Glasmuseum Leerdam.

Van 1990 tot 2016 was hij verbonden aan het tv-programma Tussen kunst en kitsch.

Op de Design veiling van 18 april zullen meubels uit de periode 1900 van H.P. Berlage, T. Nieuwenhuis en G.W. Dijsselhof aangeboden worden. Uit het interieur van het
Vredespaleis komen meubels van W. Retera en fraaie vloerkleden uit de Amsterdamse School van o.a. Jaap Gidding. Beelden en sieraden van Cris Agterberg, afkomstig van de erven van de ontwerper.
De Haagse School wordt vertegenwoordigd door Frits Spanjaard en H. Wouda.
Van Rietveld worden de krattenstoel, de Steltmanstoel, de Utrechtbank en fauteuils aangeboden daarnaast buisstoelen van Bauhaus architecten Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe.
Er is meubilair van belangrijke ontwerpers uit Finland (Aalto) en Denemarken (Panton, Wegner, Hovelskov).
En er zijn stoelen van Philippe Starck, Gio Ponti, Arne Norell en Joe Colombo.
Het Italiaans Postmodernisme (Memphis) uit de jaren 80 zal vertegenwoordigd worden door Ettore Sottsass, Alessandro Mendini, Michele de Lucchi en Gaetano Pesce.

Dutch Design mag natuurlijk niet ontbreken met Droog ontwerpers Jurgen Bey, Marcel Wanders, Richard Hutten, Niels van Eyck en de Endless Chair van Dirk van der Kooy uit 2010, gemaakt van gerecyclede ijskasten met behulp van een 3D printer. Verder lampen van Aldo van de Nieuwelaar en keramiek van Geert Lap en zijn leermeester Jan van der Vaart.

Kijkdagen 13 t/m 15 april 2018. Veiling op 18 april.
Op 12 april, aan de vooravond van de kijkdagen, zal Timo de Rijk, voormalig hoogleraar design en nu directeur Stedelijk Museum Den Bosch op een feestelijke bijeenkomst, de kijkdagen openen.
Inbreng voor de designveiling nog mogelijk tot 15 februari.

Foto Frans Leidelmeijer tussen een selectie van voorwerpen
voor de veiling.
van links naar rechts:
Steltman stoel van Rietveld
Vaas van Ettore Sottsass
Vloerlamp Chicago Tribune, Matteo Thun
Stoel 1-2-3, Verner Panton