21-09-2018

VAN GOGH MUSEUM EDITIONS 

Vincent’s vier schetsboeken en meer…

De vier enige overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh zijn in het bezit van het Van Gogh Museum en zullen, vanwege hun kwetsbaarheid, niet meer in het openbaar getoond worden.
Om het publiek toch toegang te verschaffen tot deze vier unieke schetsboeken, drie cahiers, enkele losse schetsen en een brief, die dateren uit de periode 1884-1890, worden ze als facsimile’s in een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren uitgegeven door het Van Gogh Museum in samenwerking met Uitgeverij Komma. Nummer 0001 tot en met 0025 komen niet in de reguliere handel, maar zullen exclusief door het Venduehuis Den Haag op 21 november a.s. worden geveild.

De vier schetsboeken variëren in formaat, de grootste is 200 x 110 mm en de kleinste is 75 x 124 mm, en in aantal pagina’s (van 54 tot 172). De drie cahiers zijn ca. 100 x 152 mm.

Dichter bij Van Gogh kun je niet komen!

Bij het vervaardigen van deze facsimile’s zijn gerenommeerde Nederlandse bedrijven en ambachtslieden betrokken om een ultiem resultaat te kunnen behalen. Er wordt zoveel mogelijk authentiek materiaal gebruikt, zoals perkament en gemarmerd papier. Voor alle uitingen wordt speciaal papier aangemaakt dat niet van het originele papier te onderscheiden is. Bij het drukken zijn extra drukgangen toegevoegd om het verschil tussen houtskool, inkt en potlood tot z’n recht te laten komen. Er wordt gebruik gemaakt van ambachtelijk vakmanschap, maar ook hedendaagse technieken worden niet geschuwd om het onmogelijke mogelijk te maken. Kortom, dichter bij Van Gogh kun je niet komen!

De facsimile’s worden geleverd in een kubus van walnotenhout (35 x 35 x 35 cm) op een buisframe van geëpoxeerd staal (52,5 cm), waarbij de totale hoogte 87,5 cm is. Elke facsimile ligt in een aparte met vilt beklede lade, de lades kunnen aan vier zijden tegelijk uitgeschoven worden. Op de kubus ligt een speciale uitgave over het werk en de periode waarin deze schetsboeken zijn gemaakt. Tevens zit aan de onderzijde van de kubus een wissellijst geschoven, eveneens van walnotenhout, om de losse schetsen te kunnen tonen.

Dit project is een initiatief van het Van Gogh Museum Enterprises in samenwerking met Uitgeverij Komma, ontworpen door Typography Interiority & Other Serious Matters en gedistribueerd door Coen Sligting Bookimport.

Bekijk hier de promotievideo: https://www.youtube.com/watch?v=q1UWs7e3DCo