06-03-2018

Onder de titel ‘Provenance: Galerie Delta, the Heritage of a Passionate Collector’ veilt het Venduehuis Den Haag op 21 maart 2018 kunstwerken uit de gelijknamige Rotterdamse galerie en uit de privécollectie van ‘Meneer Delta’, Hans Sonnenberg. De veiling omvat veel belangrijke moderne kunst, design, aardewerk en glas en daarnaast meubelen, sieraden en tribale kunst. Rond één heel bijzonder object in de veiling wordt op 14 maart een unieke avond gehouden: de maquette van het Philips paviljoen voor de World Expo 1958 door Le Corbusier en Iannis Xenakis. Deze avond met film en muziek komt tot stand in nauwe samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Op 27 mei 2017 verscheen van Jan de Heer en Kees Tazelaar het boek Van Harmonie naar Chaos: Le Corbusier, Varèse, Xenakis en Le poème électronique bij Uitgeverij 1001. Het schrijven van dit boek ging hand in hand met een reconstructie van Le Corbusiers multimediavoorstelling Le poème électronique, zoals deze in het Philipspaviljoen op de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 had moeten plaatsvinden. De reconstructie is gebaseerd op Le Corbusiers oorspronkelijke scenario en werd gerealiseerd in samenwerking met EYE in Amsterdam en aldaar samen met het boek gepresenteerd.

De avond op 14 maart 2018 bestaat uit de volgende onderdelen:

19.15 – 19.55 u.   
Ontvangst met koffie & thee
20.00 – 21.00 u.
1. Lezing van Jan de Heer over Le Corbusiers synthèse des arts.
2. Muzikaal intermezzo: Ionisation van Edgard Varèse, ruimtelijk uitgevoerd vanaf geluidsband door Mári Mákó zoals dit ook gebeurde op het dak van de Unité d’habitation in Marseille in 1953.
3. Lezing van Kees Tazelaar over de muziek van het Poème en de reconstructie.
4. Vertoning van de reconstructie van Le poème électronique met beelden van Le Corbusier en muziek van Edgard Varèse en Iannis Xenakis.
21.00 – 22.00 u.
Tentoonstellingszalen geopend

Aanmelden voor deze avond via: info@venduehuis.com onder vermelding van ‘Corbusier’ en het aantal personen. De deelnamekosten bedragen 10 euro per persoon, daarbij is een exemplaar van de full colour catalogus inbegrepen. U kunt contant aan de zaal betalen (graag gepast) of via bankrekening NL 49 ABNA 02 56 50 24 04 ten name van Venduehuis Den Haag met vermelding Corbusier.

Tijdens deze avond wordt de techniek verzorgd door: Lex van den Broek, Johan van Kreij en Marko Uzunovski.

Het boek Van Harmonie naar Chaos: Le Corbusier, Varèse, Xenakis en Le poème électronique zal voor een gereduceerde prijs te koop zijn.

De kijkdagen voor de veiling ‘Provenance: Galerie Delta, The Heritage of a Passionate Collector’: vrijdag 16 maart (10-16 uur), zaterdag 17 maart (12-16 uur), zondag 18 maart (12 – 16 uur), maandag 19 maart (10-16 uur). Kijk hier voor de bladerbare catalogus.


Met dank aan: EYE Filmmuseum Amsterdam, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Uitgeverij 1001 Amsterdam.