Het kopen van een lot, of van diverse lots, op de veiling is leuk, spannend en soms sensationeel. De deskundige veilingmeesters, de richtprijs, de hamerprijs, (buitenlandse) kopers, bieden in de zaal, via de telefoon, schriftelijk of live via internet en de toezichthoudende notaris, dit alles hoort bij het veilingproces. Kopen bij het Venduehuis is eenvoudig, transparant en vrijwel voor iedereen toegankelijk, zowel in de veilingzaal als via internet.Op onze website vindt u de catalogi met zaken waar uw interesse naar uit gaat. U kunt zowel persoonlijk tijdens de veiling in de zaal, online via internet, via een telefoonlijn met een veilingmedewerker in de veilingzaal of vooraf via een schriftelijke bieding meebieden. Vrijwel iedere maand wordt er bij ons in de Nobelstraat 5 in Den Haag geveild. Voorafgaand aan de zaalveilingen vinden er op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag kijkdagen plaats. Tijdens deze kijkdagen kunt u ons veilingaanbod bekijken en u hierover desgewenst laten adviseren door onze experts.Voordat u mee kunt bieden, dient u zich online of bij de receptie te registreren. U wordt gevraagd uw contactgegevens te vermelden en uw legitimatiebewijs te tonen. In uitzonderlijke gevallen vragen wij u om een borgsom. Ook als u uitsluitend online wilt  bieden dient u zich te registreren om een online account aan te maken. Met dit account kunt u behalve bieden ook uw favorieten samenstellen en alerts instellen.

Meebieden in de zaal of online

Op de veilingkalender en via het veilingschema op de website vindt u alle benodigde informatie om op de juiste dag en tijdstip plaats te nemen in de zaal en/of om in te loggen waar ter wereld u ook bent. In het geval van een zaalveiling gaat de veilingzaal ongeveer 15 minuten voor aanvang van de veiling open voor het publiek, de webcast opent eveneens een kwartier voor aanvang van de veiling. Zodra deze beschikbaar is, verschijnt bovenin de menubalk de knop ‘live bieden’. Om mee te kunnen bieden tijdens de zaalveiling is het gebruik van een biednummer verplicht. Dit nummer kunt u bij de receptie verkrijgen. Het bieden in de zaal geschiedt door handopsteking in de zaal. De internetbieders kunnen online waar ook ter wereld meebieden, mits hun account geschikt is gemaakt voor bieden via het internet. Ga naar de catalogus van de actieve veiling, klik vervolgens op live meebieden en u bent live verbonden met de veilingzaal. Waar u ook bent, via beeld en geluid kunt u de zaalveiling volgen en meebieden op de (kunst-)werken van uw keuze. U ziet en hoort via uw beeldscherm wat er geboden wordt, u ziet en hoort de veilingmeester en u kunt zelf meebieden door op de biedknop te klikken. De veilingmeester bepaalt het biedverloop en de hoogte van de stappen waarmee het vorige bod wordt verhoogd. Zodra er niet meer wordt geboden is de hoogste bieder eigenaar geworden van het betreffende lot. Uitsluitend de toezichthoudende notaris kan een geplaatst bod negeren, bijvoorbeeld als het laatste bod volgens de toezichthoudende notaris na de hamerslag is ontvangen.

Telefonisch bieden

Wij kunnen u ook bellen vanuit de veilingzaal en in uw opdracht meebieden. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Telefonisch bieden kan vanaf een onderste richtprijs van € 500,-;
  • Het telefonisch meebieden dient uiterlijk één dag voor de betreffende veilingdag en altijd schriftelijk te worden bevestigd;
  • Het Venduehuis der Notarissen is niet aansprakelijk voor eventuele vergissingen en/of voor het niet tot stand komen van de telefoonverbinding.

Schriftelijk bieden

Indien u niet in de zaalveiling aanwezig kunt zijn en indien u niet beschikt over de mogelijkheid om tijdens de veiling telefonisch of via het internet mee te bieden, kunt u een schriftelijke biedopdracht verstrekken. Dit kan eenvoudig door via de website bij het lot in de catalogus uw maximale bod achter te laten of door bij de receptie een biedformulier in te vullen, te ondertekenen en af te geven. U kunt uw biedopdracht ook per email sturen naar info@venduehuis.com. Wij zullen dan namens u meebieden tot uw maximale bedrag. Indien er sprake is van twee gelijke schriftelijke biedingen, dan prevaleert het eerst uitgebrachte schriftelijke bod.
Het Venduehuis der Notarissen is niet aansprakelijk voor eventuele vergissingen.

De catalogus

Ongeveer tien dagen voor aanvang van de zaalveiling wordt de online veilingcatalogus op de website geplaatst. In deze catalogus vindt u de omschrijvingen, eventuele afmetingen, de gehaltes, het materiaal, maar mogelijk ook de herkomst van de aangeboden lots. Ook staat er in de catalogus een richtprijs vermeld; dit is een schatting van de laagste en van de hoogste verkoopprijs. De uiteindelijke hamerprijs kan zowel hoger als lager uitvallen. Elke vermelding ten aanzien van de te veilen objecten is gedaan naar beste weten en dient beschouwd te worden als een mening en niet als een absolute, feitelijke uitspraak. De weergave van de foto’s in de catalogus kan een ander beeld geven dan in het echt. Komt u daarom vooral naar de kijkdagen. Het Venduehuis is gelegen midden in het centrum van Den Haag. Parkeren kan in de nabij gelegen Torengarage.

De conditie van de goederen, eventuele gebreken en restauraties van de aangeboden kavels worden niet systematisch vermeld. Tijdens de kijkdagen kunt u zelf de aangeboden lots bekijken. Via e-mail kunt u kosteloos een conditierapport opvragen.

Na afloop van de veiling

Indien u het hoogste bod heeft gedaan dan kunt u uw aankoop of aankopen direct betalen, afhalen en meenemen.
Na afloop van de veiling ontvangt u via e-mail of per post uw factuur. Hierin staat de informatie omtrent uw aankopen, de hamerprijs, de koperscommissie en over de betaalwijze vermeld. Voor meer informatie over de tarieven klik dan hier.

Wij vragen u de aangekochte goederen binnen vijf werkdagen na afloop van de veiling te betalen en op te halen. Nadien worden opslagkosten berekend van € 2,50 per lot per dag.
Indien u de aangekochte goederen door een transportbedrijf wenst te laten bezorgen, dan kunt u hier een aanvraag doen voor een offerte voor transport van het Venduehuis naar een door u op te geven bezorgadres.

Bij het Venduehuis der Notarissen kunt u op de volgende manieren betalen:

  • Contant in euro’s tot een bedrag van € 10.000,-;
  • D.m.v. een pinbetaling;
  • Via creditcard aan de balie;
  • Per bank: NL12 ABNA 0608 8865 13 t.n.v. het Venduehuis.

U vindt onze veilingtarieven, eventuele overige kosten en de veilingvoorwaarden hier.